Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Skolēnu skatuves runas konkursa 1. kārta

2020./2021.m.g.noslēdzoties, ARPC „Zeimuļs” jau ierasti aizvadīja skolēnu Skatuves runas konkursu, kam šogad tika pieteikušies pāri par sešdesmit dalībnieki sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas vecumposmos. Šogad piedalījās gan jau redzēti konkursa iepriekšējo gadu dalībnieki, gan arī tie, kam šī bija pirmā reize.

 

Ik gadus, kad šis pasākums norit klātienē ARPC aktu zālē, žūrijas komisija vienmēr noklausās daudzu jo daudzu klasiķu dzejas un prozas darbus. Arī šogad bērni un jaunieši priecēja ar visiem zināmu latviešu un krievu autoru darbiem. Jau tradicionāli izskanēja latviešu tautas pasakas, Annas Sakses „Pasakas par ziediem”, Imanta Ziedoņa „Skrejpasaka” , Leontīnes Apšenieces „Svešā āda”, Māra Čaklā „Puika, kas pazaudēja brīnumu”, „Valodiņa”. Ļoti iecienījuši brašie skatuves runātāji ir Ievas Samauskas daiļradi, proti, „Puisītim Lielveikalā”, „Brīvdiena”, „Arheoloģiskie  izrakumi. 3014. gads” , Jāņa Klīdzēja „Cilvēka bērns” , Marka Tvena „Toma Sojera piedzīvojumi” , arī Andreja Upīša „Sūnu ciema zēni. Par seniem laikiem” un Jāņa Jaunsudrabiņa „Baltā grāmata. Pavasaris”, Mirdzas Kerliņas „Es, mamma un laiks”. Romantiskākās meitenes  tika iemācījušās Ārijas Elksnes dzeju—”Pilnība”, Lijas Brīdakas „Laimes smarža.” Vairāki bērni izraudzījās Ontona Slišāna daiļdarbus, piemēram, arī latgaliski „Zvaigznīte muna!” Neizpalika arī bez krievu literatūras klasiķiem F.Dostojevska, I.Turgeņeva, O.Graždancevas, S.Jeseņina un vēl citiem darbiem, kas parasti ir visapjomīgākie.

 

Avīzes pulciņa komanda uzskata, ka visiem 1.vietu nepietiek! Diemžēl! Tomēr par īpašu centību, drosmi, brīvu un dabisku uzstāšanos gribas izteikt simpātiju un paslavēt N.Opolo, M.Klauču, R.B.Driviņu, S.Fiļipovu, E.Danovski, I.Krievāni, R.Zemzaru, A.Goroščaku, R.Ločmeli, E.Bikovsku, P.Daugoviču, V.Šolomijenko, E.Smirnovu, M.Ribakovu un S.Prikuli.
Savu simpātiju balvu Viļānu vidusskolas 12.kl.audzēknim Maksimam Ribakovam piešķīra arī RTA.

 

Savukārt cīņai nākamajā kārtā izvirzīti E.Misāns, A.Ušpele, S.Fiļipovs, S.Š.Borga, R.Zemzars, A.Goroščaka, P.Daugoviča, E.Bikovska, Ē.Smirnova un M.Ribakovs. VISC žūrija konkursa darbus vērtēs līdz 07.jūnijam un tad paziņos galīgos rezultātus un uzvarētājus!

 

Kopumā vērtējot, gribas iedrošināt arī citus skolēnus piedalīties skatuves runas konkursā, kas palīdz ieraudzīt sevi no malas, izkopt savu valodu, runu un dikciju, veidot stāju, atklāt citiem savu īsto dabu un dvēseli un pateikt, cik pasaule tomēr ir dažāda!

 

Inese Brīvere

02.06.2021.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums