Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

“SIRDSGAISMA”

                                                                                              (..) sirds ir vienīgā gaisma

no kuras tu spēku smel (..)

(A,Draguna)

 

Ziemas pēdējā mēnesī dienas kļūst arvien garākas un gaismas pārliecinošais mirdzums liecina ne tikai par drīzu pavasara atnākšanu, bet arī par kārtējām pavasara izstādēm un Mākslas dienu pasākumiem.

 

22.februārī, piedaloties radošajā pēcpusdienā “Sirdsgaisma”,  ARPC viesojās skolotāja, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RLMV) ilggadējā, talantīgā mākslas pedagoģe Lūcija Puplovska. Viņas vadīto zīmēšanas nodarbību īpašajā gaisotnē profesionāli un garīgi ir izaudzis ne viens vien Latgalē un arī Latvijā pazīstams mākslinieks.

 

Pastāv teiciens, ka garīgās vērtības ir tās, kurām nav robežu. Cieņa, draudzība, mīlestība, harmonija… Arī ideja, gara un domu pasaule – tie ir kultūras augšupejas virzītājspēki, mākslas attīstības dzinuļi, ikvienas kreatīvas darbības pamats.

 

Kā rodas mākslas darbi? Ar ko sākas mākslas darba tapšanas process? Kas tajā ir svarīgākais?  Vai mākslinieks savā darbā patiešām atklāj savu sirdi? Uz šiem un daudziem citiem ar jaunrades procesu saistītiem jautājumiem L.Puplovska sniedza interesantas un ārkārtīgi iedvesmojošas atbildes. Sarunā ar radošās pēcpusdienas dalībniekiem – interešu izglītības pulciņu audzēkņiem –  skolotāja dalījās savā darba pieredzē un atklāja arī dažus nelielus mākslas darbu, īpaši grāmatu ilustrāciju, tapšanas noslēpumus. Kā uzskates un stāstījumu papildinošs materiāls bija Ivetas Puplovskas brīnišķīgi ilustrētās Leontīnes Apšenieces bērnu dzejoļu grāmatas, kā arī daudzās skices, kuras ļoti labi atspoguļo interesanto, bet nebūt ne vienkāršo grāmatu ilustrāciju tapšanas gaitu.

 

Tikšanās noslēgumā L.Puplovska visiem klātesošajiem ieteica izlasīt jaunāko franču rakstnieka Romēna Puertolā romānu “Meitenīte, kas norija mākoni Eifeļa torņa lielumā”, kas ir vienreizējs iztēli un radošo domāšanu attīstošs literārs darbs. Par nožēlu, kā izteicās skolotāja, šai grāmatai nav it nevienas ilustrācijas. Tāpēc viņa “Zeimuļa” audzēkņiem, novēlot neatlaidīgu radošo izaugsmi, spēju un talantu pilnveidi, ieteica izveidot šai interesantajai un neparastajai grāmatai atbilstošas ilustrācijas. Par to, vai tā arī notiks, varēsim pārliecināties, sekojot ARPC izstāžu afišām. Lai veicas!

 

Liels paldies Lūcijai Puplovskai par brīnišķīgajiem un iedvesmas bagātajiem gaismas mirkļiem, kurus viņa prata dāvāt! Jo, tāpat kā ikviens priecājas par gaismu dabā, tāpat arī ikviens kļūst kaut mazlietiņ laimīgāks, sajūtot īpašos sirdsgaismas pieskārienus!

 

 

 

27.02.2018.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums