Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Rēzeknes pilsētas jauniešu forums „Iedvesmo Rēzekni”

2016.gada 27. un 28. janvārī Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā „Zeimuļs” jau trešo gadu pēc kārtas notika Rēzeknes pilsētas jauniešu forums „Iedvesmo Rēzekni”, kas pulcēja jauniešus, jauniešu iedvesmotājus un jauniešu virzītājspēkus, kā arī citas jaunatnes jomā iesaistītās un ieinteresētās puses, lai kopīgi atskatītos uz padarītajiem darbiem jaunatnes politikas jomā Rēzeknē 2015.gadā, kā arī piešķirtu goda nominācijas jaunietim, jaunatnes darbiniekam, jaunatnes organizācijai, kā arī labākai nometnei un labākam iniciatīvu projektam Rēzeknes pilsētā.

 

Rēzeknes pilsētas jauniešu foruma pirmo dienu atklāja Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” vadītāja Jevgenija Kušča, Rēzeknes pilsētas domes deputāti Jānis Krišāns un Lidija Ostapceva, un izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings.

 

Foruma gaitā jaunatnes projektu īstenotāji visus klātesošos iepazīstināja ar savu projektu norisi un rezultātiem. 2015.gadā visiem projektiem tika piešķirts pašvaldības līdzfinansējums – EUR 35 750. Rēzeknes pilsētas Jaunatnes iniciatīvu konkursa ietvaros tika īstenoti 24 projekti, savukārt bērnu un jauniešu nometņu konkursa ietvaros tika atbalstītas 17 nometnes un iesaistīti 490 dalībnieki. Jauniešu karjeras un vasaras nodarbinātības projektu konkursa ietvaros tika iesaistīti 36 jaunieši (pašvaldības līdzfinansējums – EUR 12 650).

 

Pirmajā pasākuma dienā mēs iepazināmies ar realizētajām 2015.gada nometnēm Rēzeknes pilsētā: Rēzeknes 3. vidusskolas nometni “Dzīves skola”, Biedrības “Sporta klubs “Dinamo LAT” nometni “Sporto pie Latgales jūras”, Rēzeknes 5. vidusskolas nometni “Sprīdītis”, Biedrības “Harmonija – 2006” un Bērnu sociālo pakalpojuma centra nometni “Brīnumzeme rudens noskaņās”, ARPC Zeimuļs nometnēm: “Zeimuļa zeme”, “Piedzīvojumu virpulī”, “Bumerangs 2015”, Bērnu sociālo pakalpojumu centra nometni “Gribu zināt”, Sporta biedrības “Sporta klubs “Ezerzeme”” nometni “Basketbola nometne 2015”, Rēzeknes bērnu –jaunatnes sporta skolas nometni “GR – cīņa”, Rēzeknes pilsētas logopēdu biedrības nometni “Lai skan”, Biedrības “TFK “Rēzekne”” nometnēm “Bērni TFK Rēzekne – Virogna – 2015” un “Jaunieši TFK Rēzekne – Virogna – 2015”, Biedrības “Eņģeļi ar mums” nometni “Četras dabas stihijas”, Biedrības “Harmonija – 2006” nometni “Brīnumzeme”, Biedrības “Rēzeknes FA” nometni “RFA futbola vasara”, Biedrības “Proactive People” nometni “Dzīvesprieks”.  Pašvaldības līdzfinansējums – EUR 17 250.

 

Foruma pirmās dienas programmu bagātināja ARPC deju skolotājas Ilonas Kalniņas deju pulciņa mazie dalībnieki Milana Pavkšto un Eduards Mikučs.

 

Pasākuma otro dienu turpinājām ar atskatu uz realizētajiem jaunatnes iniciatīvu projektiem – Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas iniciatīvām “nePazust Adomovā”, “Eko – Šmeko” un “Starpskolu sadancis”,  Rēzeknes Valsts ģimnāzijas iniciatīvām “Pašpārvaldes kauss 2015”, “Profesiju sīrups”, “Solis pretim saulei”, “Dod ceļu un atrodi, ja vari”, “Interaktīva spēle”, “Deju šovs: Ar ritmu kabatā”, Rēzeknes 2.vidusskolas iniciatīvām “Ģimenes nedēļa” un “With an open heart”, Jaunatnes iniciatīvu centra „Draugu centrs” iniciatīvu “Kopā mēs varam visu”, Jaunatnes atvērtā centra “JACis” iniciatīvu “We are together”, Rēzeknes tehnikuma iniciatīvu “Aci pret Aci”, Rēzeknes futbola akadēmijas iniciatīvu “Pirmais futbola treniņš RFA”, Rēzeknes 2. vidusskolas iniciatīvu “Jaunatnes forums “Esi mūsdienīgs!””, Rēzeknes 5.vidusskolas skolēnu pašpārvaldes iniciatīvu “Alfona diena”, ARPC Zeimuļs šūšanas darbnīcas neformālās jauniešu grupas iniciatīvu “Otrā elpa”, Jaunatnes iniciatīvu centra „Draugu centrs” iniciatīvu “Čaklās rociņas”, ARPC Zeimuļs neformālās jauniešu fotogrāfu grupas iniciatīvu “Neformālais dzīvē”, Rēzeknes pilsētas jauniešu domes iniciatīvām “Krāsaina pasaule”, “Street workout”, “BRUNCH ar politiķiem”, Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas skolēnu parlamenta iniciatīvu “Kopā ar ATV”. Pašvaldības līdzfinansējums – EUR 4270.

 

Mēs atskatījāmies arī uz paveikto mazo biznesa projektu jomu. 2015. gadā tika realizēts viens mazo biznesa projekts: Rihards Ivanovs “Street panna”. Dotais projekts tika balstīts uz veselīga dzīvesveida veicināšanu, pašattīstību un izaugsmi, un sniedza Rēzeknes pilsētas iedzīvotājiem iespēju attīstīt jaunas iemaņas un prasmes (piešķirtais finansējums – EUR 1580).

 

Atskatu uz paveikto  ES programmas „Jaunatnes darbībā” un „Erasmus+” ietvaros īstenotajiem projektiem sākām ar Rēzeknes tehnikuma mobilitātes projektu, kas 2015.gadā iesaistīja 42 audzēkņus un 8 skolotājus un notika Igaunijā, Lietuvā un Vācijā, turpinājām ar ARPC JIC “Draugu centrs” un „Zeimuļs”  brīvprātīgo stāstījumiem par saviem projektiem.

 

Foruma noslēgumā tika piešķirtas arī piecu nomināciju balvas, kurām pretendentus bija pieteikušas gan mācību iestādes, gan arī organizācijas.  Kandidāti tika vērtēti atbilstoši iepriekš nolikumā noteiktiem kritērijiem. Goda nomināciju „Rēzeknes pilsētas gada iedvesma” saņēma jaunietis, par kuru pieteicējs savā anketā rakstīja, ka viņš ir ļoti atsaucīgs, izpalīdzīgs, aktīvi iesaistās un piedalās dažādos ARPC organizētajos pasākumos kā brīvprātīgais, ir darbojies jaunatnes iniciatīvu projekta darba grupā, darbojas Rēzeknes pilsētas jauniešu domē. Viņš ir jaunietis, kuram ir vēlme iesaistīties, darboties un realizēt kaut ko jaunu. Goda nominācija „Rēzeknes pilsētas gada iedvesma” tika piešķirta Dmitrijam Savčenko. Kopumā šai nominācijai tika pieteikti 6 nominanti: Egija Meļko, Amalda Margarita Kručena, Sarmīte Gaidule, Justīne Širina, Patrīcija Naglinska. Visi nominanti saņēma pateicības par aktīvu brīvprātīgo darbu jaunatnes neformālajā izglītībā.

 

Goda nomināciju „Rēzeknes pilsētas jauniešu iedvesmotājs”,  ko piešķir jaunatnes darbiniekam vai jauniešu iedvesmotājam, kas organizē ārpusskolas vai ārpusstundu un neformālās izglītības informatīvus, izglītojošus pasākumus, konsultē jauniešus par neformālo izglītību, līdzdalības iespējām un brīvprātīgo darbu, sekmē jauniešu pilsonisko audzināšanu, kā arī attīsta jauniešos zināšanas, prasmes un attieksmes, izmantojot ārpus formālās izglītības plānotās mācību aktivitātes. Šogad goda nomināciju „Rēzeknes pilsētas jauniešu iedvesmotājs” ieguva Rēzeknes 2.vidusskolas Skolas parlamenta koordinatore Marina Smirnova. Pateicības šinī nominācijā saņēma: Gunta Tjanginska, Anita Vaivode, Kristīne Kokoreviča, Kristina Viļuma un arī Laura Gribuste saņēma īpašu pateicību par veiksmīgu sadarbību.

 

Nominācijā „Rēzeknes pilsētas jauniešu virzītājspēks” tika izvirzītas divas organizācijas Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pašpārvalde un Rēzeknes Jauniešu dome. Šogad balvu piešķīra organizācijai, kas veic darbu ar jaunatni, atbalsta un veicina jauniešu iniciatīvas, kurā aktīvi līdzdarbojas dažāda vecuma jaunieši, sniedz iespēju jauniešiem gūt zināšanas neformālās izglītības jomā un metodēs, gūt pieredzi pasākumu vadīšanā un to realizēšanā, nodrošina jauniešiem iespēju lietderīgi izmantot brīvo laiku. Goda nomināciju „Rēzeknes pilsētas jauniešu virzītājspēks” saņēma Rēzeknes pilsētas Jauniešu dome.

 

Goda nomināciju “Labākā nometne Rēzeknes pilsētas bērniem 2015” saņēma Biedrības “Harmonija -2006” organizētā vasaras nometne “Brīnumzeme” (vadītāja Kristīne Ustinova), kas tiek organizēta jau kopš 2008. gada 1.jūnija. Šajā nometnē tiek uzņemti bērni no 6-11 gadu vecuma, nometnei ir izstrādāts savs logo un tradīcijas, un viena no piekoptākajām tradīcijām ir labdarības koncerts pilsētas pansionātā. Tika nominēta arī biedrības “Eņģeļi ar mums” nometne “ Četras dabas stihijas” un biedrības “Proactive people” nometne “ Dzīvesprieks”.

 

Nomināciju “Labākais iniciatīvu projekts Rēzeknē 2015” piešķīra Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolēnu līdzpārvaldes iniciatīvai “Starpskolu sadancis “Ceļā uz Latvijas simtgadi – pirmā atmoda!””. Dotā iniciatīva tika īstenota ar mērķi veicināt pilsētas jauniešu aktīvu iesaistīšanos vietējos pasākumos un Latvijas vēstures izzināšanā caur kopīgi pavadītu sadejošanas pasākumu. Iniciatīvas īstenošana deva arī nozīmīgu ieguldījumu Latvijas nākotnei, audzinot topošos patriotus un cienījamus Latvijas pilsoņus, kas pārzina un ciena valsts vēsturi un latviešu tautas tradīcijas. Nominētas tika arī “ Street workout” un “Aci pret aci” .

 

Forumā redzētajos realizētajos projektos pārliecinājāmies, ka jaunieši Rēzeknē ir radošām iecerēm bagāti, mērķtiecīgi un talantīgi, kuru idejas tiek īstenotas, attīstītas un pilnveidotas jau trešo gadu.

 

Paldies vēlamies pateikt foruma vadītājiem. Šogad Rēzeknes pilsētas jauniešu forumu vadīja Rēzeknes Jauniešu domes priekšsēdētajas vietnieces Elizabeta Lohova un Līga Ivanova, un  Paldies arī sakām visiem foruma dalībniekiem, it īpaši nometņu un iniciatīvas projektu vadītājiem un organizētājiem par realizētajām projektu idejām, Rēzeknes pilsētas domei par atbalstu projektu realizēšanā. Jūs esat Rēzeknes pilsētas virzītājspēki un iedvesmotāji. Vēlamies jums novēlēt arī turpmāk darīt un radīt brīnumus, kā arī smelties jaunas idejas nākošiem projektiem.

 

Uz tikšanos nākamajā gadā!

ARPC jaunatnes darbiniece Dana Pavļukeviča

 

 

 

 

01.02.2016.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums