Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

FEBRUĀRA IZSTĀDES ARPC “ZEIMUĻS”

 

Ziemas ainavā krāsas parasti ir klusuma un gaiša mirdzuma piepildītas. Dabai šajā gadalaikā pārsvarā patīk aristokrātiskie – baltie un arī zilganie – krāsu toņi, pieliekot tiem atsevišķus spilgtākus akcentus. Ar balto otu tiek ieklāti lielie pamatlaukumi un caur sniegpārslu ņirbēšanu mazās otiņas ieskicē daudzkrāsainas lietas. Taču bērnu vizuālās mākslas darbos nepārspējamais un daudzbalsīgais krāsu prieks atklājas nepastarpināti, tieši un pārliecinoši.

 

Centrā “Zeimuļs” jau kopš janvāra beigām skatāmas vairākas izstādes, kuru darbi ir lielisks krāsu saskaņas un dzīvespriecīga košuma apliecinājums.

 

Jaunā gada laiku ir sākuši skaitīt ne tikai visas pasaules pulksteņi un kalendāri, bet arī pulciņa “Dekoratīvie darbi ar krāsainajām smiltīm” (sk. M.Gailuma) audzēkņu darinātie “Jaunā gada jaunie pulksteņi” – katrs ar savu raksturu un noskaņojumu, atgādinot, ka katra diena var būt brīnumu, pārsteigumu un krāsaina prieka pilna. Nepieciešama tikai vēlēšanās! – saskatīt arī šķietami pelēkajā ikdienā skaisto un neparasto.

 

M.Gailumas vadītā gleznošanas pulciņa darbi ekspozīcijā “Dažādi” kā parasti ir aizraujošs filozofisks ceļojums ne tikai pa visinteresantākajiem krāsu salikumu “maršrutiem”, bet arī – bērnu mākslinieciskais skatījums uz dažādajiem mūsu dzīves notikumiem un dzīvnieku pasauli, kas ir tik aizraujoša! Audzēkņu gleznojumos varam satikties gan ar omulīgajiem mājas lutekļiem – dažādu šķirņu kaķiem, gan ar graciozajām meža iemītniecēm stirnām, kuras devušās ziemas pastaigā.

 

Brīnišķīgs un iepriecinošs akcents ziemas ainas krāsu paletē ir arī mūsu mazie, spārnotie draugi – žubītes un zaļžubītes, zīlītes un zilzīlītes, ķeģi, svilpji u.c., kuri gluži kā kustīgi elementi impresionistu darbā iemirdzas dzeltenos, zilos, zaļganos un sārtos toņos.  Pulciņa “Sīkplastikas prieks” bērni skolotājas N.Kirejevas vadībā ar lielu aizrautību un radošumu ir pratuši izveidot vienreizējus plastiskos darbiņus “Sarkankrūtīši”, kuros ikviens var saskatīt ne tikai katra audzēkņa individuālās iemaņas un varēšanu, bet arī katra putniņa neatkārtojamo savdabību un raksturu.

 

Gleznošanas pulciņa (sk. I.Ontužāne) audzēkņi piedāvā tēmas “Putni”, “Kaķi” un “Klauni”, kurās bērni, gleznojot savus mīluļus un cirka māksliniekus, atklāj savu emocionālo pieredzi un radošo attieksmi. Skolēni, izmantojot neparastus un košus krāsu salikumus un visdažādākos ornamentus, savus spārnotos un četrkājainos draugus attēlo kā  teiksmainus tēlus, kuri dzīvo vai nu mājā un pagalmā, vai arī – katra iztēles pasaulē. Klaunu portreti ir kā saviļņojoša tikšanās ar sen neredzētiem draugiem, ar kuriem kopā vienmēr ir viegli un jautri. Darbu kolorīts ļoti trāpīgi atklāj cirka priekšnesumu atmosfēru – sajūsmu, neviltotu prieku un bezgalīgu aizrautību!

 

Tikpat lieliska iespēja pabūt fantāzijas pasaulē ir – apskatīt ekspozīcijas “Sirdsgaisma” un “Ilustrācijas K.Čukovska dzejolim “Telefons””. Šos gleznojumus un kolāžas piedāvā  “Vizuālās mākslas” pulciņa (sk. J.Antonova) skolēni. Vienreizēji un izjusti ir pasakas – dzejoļa personāži: gazeles, ziloņi, lāči u.c. Sirsnība un labestība staro no ikviena gleznojuma! Un var just, ka māksla patiešām ir īstā sirds gaisma, kura liecina par vissvarīgākajām dzīves vērtībām.

 

Savukārt pulciņa “Fimo plastikas māksla” (sk. I.Sondore) audzēkņi izstādei “Suns 2018” veidojuši miniatūras formas visfantastiskākos suņu tēlus. Ir vienkārši pārsteidzoši, ar kādu rūpību un pacietību skolēni ir centušies parādīt tēla raksturīgākās iezīmes, uzsverot to formu un krāsu dažādās nianses. Bērnu iztēlē un radošās domas pasaulē dzīvo arī tādi suņi, kuru krāsas ir ļoti neparastas un skaistas.

 

Centra foajē redzama keramikas ekspozīcija “Dekoratīvie trauki”: nelielas krūzītes, bļodiņas un citu formu trauciņi, kuros varētu likt visgaršīgākās un visskaistākās lietas… Šķiet, ka tie tikko ieradušies no kādas pasakainas zemes, no teiksmainām leļļu vai rūķu mājām. Taču mēs zinām, ka tos veidojuši nevis aizjūras burvju mākslinieki, bet gan ARPC pulciņu “Keramika” un “Podnieku darbnīca” (sk. J.Dudukalova) audzēkņi! Tie ir sirds siltuma un mazo pirkstiņu pieskārienu loloti un nupat no keramikas krāsns izņemti – tik patīkami, ka tā vien gribas tos paņemt rokās un samīļot!…

 

Bet vispārsteidzošākais ir tas, ka arī ARPC telpās ir iemājojusi baltā ziema. Ka arī te – tāpat kā dabā – ikviens var justies sniega valstības pārņemts. Jo Centrā visus, gan lielus, gan mazus, sagaida Sniegpārslu mājas! Tās ir darinājuši pulciņu “Dari pats!”, “Dāvanu darbnīca” (sk. N.Kirejeva) un “Deko” (sk. A.Silauniece) audzēkņi, kuri savu skolotāju mudināti un iedvesmoti ir mēģinājuši uzburt māju sajūtu sniega pārslām. Vai arī tu varētu justies kā sniegpārsla kādā no mājām? Tas ir noslēpums. Bet to var atklāt, apmeklējot “Zeimuļi” un izstādi “Sniegpārslu mājas”!

 

Februārī vēl būs aplūkojamas vairākas ekspozīcijas, kuru pamattēma – Valentīndiena. “Sirsnības svētki”, “Dāvaniņa no sirds” u.c. 19.februārī tiks atklāta vizuālās mākslas darbu izstāde “Uz redzēšanos, ziema!”.

 

Atgādinām, ka arī otrajā mācību pusgadā ir iespējams pieteikties dažādās interešu izglītības programmās, kuras sekmē bērnu, pusaudžu un jauniešu spēju un talantu attīstību un nodrošina iespēju realizēt radošo pašizpausmi.

 

Visi esiet mīļi gaidīti centrā “Zeimuļs”, kur varēsiet apskatīt lielisko un apbrīnojamo mūsu pulciņu audzēkņu radošo veikumu!

 

Sarmīte Duncāne,

ARPC “Zeimuļs” interešu izglītības metodiķe.

 

 

 

 

 

 

06.02.2018.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums