Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Noslēdzās akcija “Zaļākai ikdienai!”

Sākot ar šī gada februāri, projekta “Līdzdalība ir vērtība” jauniešu darba grupa organizēja akciju “Zaļākai ikdienai”. Akcijas mērķis bija  popularizēt videi draudzīgu dzīvesveidu vietējās kopienas vidū un motivēt aizdomāties par iespējām mainīt ikdienas ieradumus, padarot tos zaļākus. Akcija apvienoja dažāda veida pasākumus un aktivitātes, jaunieši tika galā ar izaicinājumiem un apguva jaunas prasmes.

 

Akcijas sākumā notika vairākas prezentēšanas aktivitātes, kas palīdzēja piesaistīt jauniešus, kuri ir gatavi aktīvi līdzdarboties un iesaistīties, kļūt par daļu no darba komandas. Jaunieši pētīja videi draudzīga dzīvesveida paradumus, notika prāta vētra, kuras rezultātā tika ģenerētas dažāda radošas idejas. Jaunieši izveidoja divas interaktīvas spēles, izmantojot otrreizējās pārstrādes materiālus. Spēles tika prezentētas un izspēlētas ģimeņu sporta dienā “Mamma, tētis, es – sporta ģimene”, skolu sacensībās “Olimpiskā diena” un pasākumā “ARPC “Zeimuļs” tehniskās jaunrades dienas”. Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem bija izstrādāt plakātus, kuri sociālos tīklos piesaistītu vietējās kopienas uzmanību ikdienas ieradumiem un motivētu tos mainīt.

 

Tika organizēts radošo darbu konkurss. Tā ietvaros katram dalībniekam bija jāizveido radošs darbs no otrreizējās pārstrādes materiāliem (kartona, papīra, plastmasas u.c.) vai “jāatdzīvina” jau nolietotas drēbes vai priekšmetus. Kopumā tika iesniegti vairāk nekā 25 darbi no dažādām Latvijas vietām. Notika vairākas vides labiekārtošanas aktivitātes. Rēzeknes pilsētā jaunieši sakopa teritoriju un iestādīja puķes, skaistumkrūmus. Sadarbībā ar Feimaņu pamatskolu, jaunieši sakopa skolas pagalmu un brīvā laika pavadīšanas vietu, izveidojot košas puķu dobes. Jaunieši atzina, ka sakopjot un stādot pašiem, veidojas atbildības sajūta un velme rūpēties par apkārtējo vidi. Akcija neizpalika arī bez radošām darbnīcām un meistarklasēm. Jaunieši vadīja vannas bumbu un lūpu balzāma veidošanas meistarklasi. Ģimeņu sporta dienā “Tuvāk dabai” stāstīja dalībniekiem par videi draudzīgu dzīvesveidu un apgleznoja auduma somas, kuras paši sašuva no lietota apģērba.

 

Viena no jauniešu darba grupas aktīvām dalībniecēm Māra Gutāne stāsta, ka  viens no iemesliem kļūt par brīvprātīgo ir ,realizējot aktivitātes, ir iespēja redzēt cilvēku acīs patiesu prieku pavadīt laiku kopā, neizmantojot viedierīces, bet aktīvi darbojoties. Brīvprātīgais darbs palīdz gūt nozīmīgu pieredzi gan pasākumu organizēšanā, gan vadīšanā, kas ir tiešā veidā saistīts ar nākotnes profesiju. Māra uzsver, lai uzsākt dzīvot videi draudzīgi, katram pašam tas jāatrod motivācija mainīt savu dzīvi, izprotot rīcību ietekmi uz nākotni.

 

Akcija “Zaļākai ikdienai” bija aizraujošs pasākumu un aktivitāšu kopumus, kas ļāva spert mums soli videi draudzīgajā dzīvesveidā, veidoja izpratni par katra iespējām un ietekmi, sniedza jaunas zināšanas. Liels paldies akcijas sadarbības partneriem Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centram “Zeimuļs”, Rēzeknes 2.vidusskolai, Rēzeknes pilsētas Jauniešu domei, Rēzeknes valstspilsētas Sporta pārvaldei, Feimaņu pamatskolai, biedrībai “Rēzeknes Māmiņu klubs” par atbalstu un aicinājumiem iesaistīties pasākumos.

Akcijas “Zaļākai ikdienai” jaunieši

 

“Finansē Eiropas Savienība. Paustie uzskati un viedokļi ir tikai biedrības “SEDNA” uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienību, ne piešķīrēju iestādi nevar saukt pie atbildības par tiem.”

 

05.07.2024.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums