Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

SKATUVES RUNAS KONKURSA 1. KĀRTA

Sveika, kļava! Parunāsimies par dzīvi! Kad tu skrieni pavasarī tāda zeltaini zaļa ziedēdama un visi putni tevī noskatās, vai tu nekad nenicini citus kokus? Vai tev ir blats pie Dieva Tēva, ka tu vari dabūt tādu gaišzaļu krimplēnu?”

Atskan Imanta Ziedoņa vārdi un, kā ierasts, neskatoties uz gripas pretenzijām, ARPC “Zeimuļs” sadarbībā ar VISC pulcē drošākos un runīgākos rēzekniešus uz skolēnu skatuves runas konkursu.  Dalībnieku uzdevums nav no vieglajiem – caur daiļdarbu atklāt savu identitāti, attieksmi pret valsti un sabiedrību. Tā nu priekšnesumu tematiskais loks, īpaši jaunākajās klasēs, atklājās kā izšauts gaisā salūts, ko var vien apjūsmot, bet rokā tvert neizdosies. Konkursa 1.kārtā 2018.gada 2.martā izskanēja ap 70 daiļdarbu. Nopietni un satrauktāki, klusi un smaidīgi dalībnieki  mērojās spēkiem ar dzejas vai prozas patiesību palīdzību. Dažam klājās vieglāk, citam aizmirsās kāds vārds, vēl kādam—izlauzās nopūta, taču atkāpties un padoties negrasījās pilnīgi neviens, pat tad, kad nedaudz piemirsās R.Blaumaņa „Tālavas taurētājs”, kuru nenoskaitīt līdz beidzamajam vārdam nozīmētu to pašu padošanos krustnešiem. “Laiku pa laikam kļūt mazam, lai augtu liels” nebēdnīgi pārliecina mazākie un tad 1.klašu grupa vairs neizskatās kā tikko skolas gaitas sākuši, bet lepni skandē tālāk jau  O.Vācieša, I.Lasmaņa un citu dižgaru  rindas. Šoreiz vairāk veiksmes uzsmaidīja F.O.Nikolajevam un D.Sarkanei. Savukārt 2.-3.klasēm A.Jugane un K.Štekele  pārliecināja   žūriju ar meitenīgu šķelmību un nebēdnību M.Stārastes un Aspazijas vārdos. 4.- 6.klašu grupā E.Dubovska,  R.Revizors un E.Bikovska it kā no jauna klausītājiem atklāja E.Kūļa,  M.Cielēnas un M.Zālītes skaistākās domas un ideju patiesumu. 7.- 9.klasēs spēkiem mērojās un plūca laurus D.Ivenkova, A.Puisāne un S.Bulduris. Šo skolēnu izpildījuma laikā zālē iestājās pilnīgs klusums, neuzdrošinoties ne ar nopūtu, ne acu   pamirkšķināšanu pārtraukt runātāju.  10.-12.klašu grupā I.Spīčs un  A. Žogots devās mājās jau kā uzvarētāji, tā kā viņu nepārspīlētais dabiskums, runas maniere un azarts gluži kā sazvērējušies nāca par labu šai uzstāšanās.

 

Liels paldies žūrijas komisijas locekļiem, Irēnai Prikulei, Kārlim Tolam un Inesei Brīverei!

Paldies visiem konkursa dalībniekiem un viņu skolotājiem!

 

Ja kāds domā, ka nu darbs ir padarīts un vairs nav par ko uztraukties, tad viss ir gluži otrādi!  Šiem skolēniem priekšā  2.kārta (2018.gada 21.martā) un atkal stingra žūrija! Vēlam veiksmi un lai nenodreb neviena zilbe!

 

 

 

08.03.2018.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums