Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Rēzeknes 3.vidusskolas un ARPC “Zeimuļs” audzēkņa dalība starptautiskajā konkursā “LIDICE-2019”

2019.gadā aprit 150 gadi kopš slavenās Mendeļejeva tabulas izgudrošanas. Šo notikumu īpaši atzīmēja ikgadējais starptautiskais konkurss “LIDICE-2019”. Šogad konkursa organizatori, sadarbojoties ar UNESCO, izraudzījās tematu – «Ķīmija». Lai piedalītos un gūtu panākumus, konkursa dalībniekiem bija vajadzīga fantāzija, pacietība un labs vadītājs. Un mūsu pilsētā šāds vadītājs atradās – Nikolajs Stefanovičs! Viņš ir Rēzeknes 3.vidusskolas skolotājs, ARPC “Zeimuļs” interešu izglītības skolotājs un vienkārši talantīgs cilvēks.

 

Saņēmis konkursa nosacījumus, Rēzeknes 3.vidusskolas un ARPC “Zeimuļs” pulciņa “Tehniskā modelēšana un kokapstrāde” audzēknis Artjoms Kločko aizrāvās ar ideju piedalīties. Tuvojoties brīvlaikam, laika neatlika daudz, bet zēnu mocīja vairāki jautājumi – pie kā lai griežas, kas tērēs savu personīgo brīvo laiku dzimuša plāna realizēšanai, kur ir piemērota vieta koka izstrādājumu pagatavošanai? Laiks ritēja un idejas neradās. Pienāca brīvlaiks un  bija laiks doties uz kokapstrādes nodarbībām ARPC “Zeimuļs”. Puisis izstāstīja savas idejas skolotājam Nikolajam Stefanovičam, kuram tūdaļ radās idejas. To īstenošanā iesaistījās kā puisēns, tā vecāki un process vairs nebija apturams. Tika nolemts attīstīt alķīmijas ideju. Vēl senos laikos cilvēki bija apsēsti ar domu radīt zeltu no svina un ne tikai no tā. Tad tieši šī ideja arī tika turpināta. Internetā tika noskaidrots, kā izskatās zelta molekula un atlika tikai iztēloties tās kompozīciju.

 

Nākamā šedevra tapšanas vieta, ARPC “Zeimuļs”, izrādījās kā radīta nepieciešamajām tehniskajām konstrukcijām. Pakāpeniski tapa kaut kas interesants un negaidīts. Projektam realizējoties, idejas ik pa laikam mainījās, kaut kas tika noraidīts, kaut kas nāca klāt. Strādāt nācās gan ARPC “Zeimuļī”, gan arī mājās.

 

Darbu uz Rīgu izstādei LU palīdzēja nogādāt Rēzeknes 3.vidusskola. Tā Artjoma darbs «No svina līdz zeltam» tika pieteikts konkursam “LIDICE-2019”. Otrajā kārtā no visas Latvijas tika iesniegti 943 darbi. Arī žūrijas locekļiem neklājās viegli, pieņemot lēmumu.  Tika atlasīti 211 veikumi, kas turpmāk tika izvirzīti konkursa turpinājumam Čehijā.

 

Konkursa nominantu apbalvošana, starp kuriem bija arī Artjoms Kločko, noritēja 2019.g.21.februārī LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, kura darbs ieguva atzinību visā Latvijā.

 

Konkursa trešais posms aizritēs Čehijā, kur darbi tiks izstādīti apskatei līdz pat rudenim. Noslēgumā, 2019g.rudenī LU tiks organizēta arī “LIDICE-2019” dalībnieku apbalvošana.

 

Gribētos izteikt lielu atzinību idejas virzītājam, darba vadītājam Nikolajam Stefanovičam par atbalstu un pacietību, Rēzeknes 3.vidusskolas vadībai un skolotājiem – par sapratni un atsaucību, ARPC “Zeimuļs” vadībai – par radīto iespēju īstenot dzīvē ideju, par to, ka  ARPC “Zeimuļs” attīsta un palīdz mūsu bērniem kļūt labākiem, iegūt prasmes, kas vēlāk dzīvē noderēs!

 

Audzēkņa mamma Vera Kločko

13.03.2019.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums