Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

PROJEKTS “RĒZEKNE – SEPTIŅU PAKALNU MĀJAS” IR NOSLĒDZIES!

Mūsu valsts var lepoties ar ļoti daudzām kultūrvēsturiskām vērtībām, protams, arī ar tām, kuras iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – Kuldīgas vecpilsētu, Grobiņas arheoloģisko ansambli un – skaisto Vecrīgu. Zināms, ka Rīgas vēsturiskais centrs ir populārs ar tā viduslaiku un jūgenda arhitektūru, ko apbrīno tūristi no visas pasaules. Taču retais zinās, ka aptuveni 10% no aizsargātā Rīgas centra ir koka arhitektūra, aptuveni – 500 celtnes. Koka apbūve – ēku un to elementu kopīgais kolorīts – ir unikāla un saudzējoša vērtība, kas piešķir jebkurai apdzīvotai vietai īpašu  un neatkārtojamu šarmu.

 

Šī gada sākumā ARPC “Zeimuļs” piedalījās Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra” rīkotajā Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursā ar pieteikumu “Rēzekne – septiņu pakalnu mājas”, kurš arī tika atbalstīts.

 

Projekta mērķis – iesaistot interešu izglītības programmu audzēkņus radošā darbībā, izveidot atklātņu komplektu, kas vispilnīgākā veidā attēlotu mūsu pilsētas vēsturiskā centra ēku un koka arhitektūras elementus (Latgales, F.Varslavāna, F.Trasuna, J.Tiņanova, Miera, Krimuldas, V.Purvīša, K.Barona u.c. ielas).

 

Projekta izstrādē piedalījās  Žurnālistikas pamatu (sk. Inese Brīvere), Gleznošanas (sk. Maija Gailuma), Foto (sk. Eduards Medvedevs) pulciņu audzēkņi, Multimediju klubs “K-media” un sk. Kristaps Kalabanovs. Vairāku mēnešu ilgā laika posmā norisinājās spraigs darbs – tika apkopota informācija par Latgales kultūras pārstāvjiem, kuru vārdus nes Rēzeknes ielas, sacerēti dzejoļi, veikts tulkojums, kā arī – apzinātas un no vēsturiskā un estētiskā viedokļa izvērtētas pilsētas sarkano ķieģeļu apbūves un koka ēkas. Tās tika fotografētas un attēlotas vizuālās mākslas darbos dažādās tehnikās. Mācību gadam noslēdzoties, tika izvēlēti labākie audzēkņu darbi un iesniegti SIA “Latgales druka” atklātņu komplekta iespieddarbu veikšanai.

 

Paldies visiem, kuri atbalstīja, iedvesmoja un no sirds palīdzēja tapt šim brīnišķīgajam darbam – bērniem, jauniešiem, vecākiem, skolotājiem, Centra administrācijai, TIC darbiniecēm, mākslas vēsturniecei Irēnai Vilčukai, Marijai Kūperei, “Latgales drukas” darbiniekiem u.c.! Ceram, ka tas iepriecinās ne tikai Rēzeknes viesus un tūristus, bet mudinās arī ikvienu no mums, rēzekniešiem, palūkoties uz savas pilsētas kultūrvēsturi mazliet citādā gaismā un novērtēt to!

 

Vissirsnīgākā pateicība sakopto un skaisto māju saimniekiem, kuri pratuši saglabāt un uzturēt šo unikālo vērtību – koka namus un to rotājumus!

 

Atklātņu komplekts “Rēzekne – septiņu pakalnu mājas” būs pieejams “Zeimuļī”, TIC, bibliotēkās, skolās u.c. pašvaldības iestādēs.

 

Leposimies ar mūsu pilsētu! Tā ir skaista!

 

Lai visiem – radošas un piepildītas brīvdienas un saulaina vasara!

 

 

ARPC “Zeimuļs” interešu izglītības metodiķe, projekta vadītāja Sarmīte Duncāne

 

18.06.2018.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums