Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Latgales Reģionā labo darbu gadatirgus Rēzeknē

2018.gada 12. oktobrī Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs” norisinājās pasākums “Labo darbu gadatirgus”, kas tika rīkots sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un pašvaldības izglītības iestādēm, ekspertiem un nevalstiskajām organizācijām par godu Latvijas valsts simtgadei. “Pilsoniskās līdzdalības un labo darbu maratons” ar nosaukumu “Labo darbu festivāls” notiek visos Latvijas reģionos – Vidzemē – 26.septembrī Madonā, Latgalē – 12.oktobrī Rēzeknē , Kurzemē – 26.oktobrī Talsos, Zemgalē – 9.maijā Jelgavā un  Rīgā – 3.oktobrī.

 

Festivāla mērķis bija sekmēt bērnu un jauniešu piederību savai skolai, vietējai kopienai un valstij, veicināt viņu pilsonisko līdzdalību, patstāvību, atbildību un piedalīšanos valsts simtgades svinēšanā un Latvijas valstiskuma stiprināšanā.

 

Pasākumu “Labo darbu gadatirgus”  atklāja Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa un ARPC “Zeimuļs” vadītāja Jevgenija Kušča, kam sekoja intervijas ar labo darbu veicējiem. Visu pasākumu  vadīja Elizabete Gaile un Oskars Lustiks, kas arī muzikāli bagātināja gadatirgus programmu.

 

Pasākuma ietvaros piedalījās 36 skolēnu komandas no Rēzeknes – Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas,  Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas, Rēzeknes 4. vidusskolas, Rēzeknes tehnikuma; Rēzeknes novada – Kaunatas vidusskola; Daugavpils – Daugavpils 12. vidusskola, Daugavpils 17. vidusskola, Daugavpils 9. vidusskola,  J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskola,   Daugavpils Būvniecības tehnikums, Daugavpils Centra vidusskola; Daugavpils novada – Vaboles vidusskola;  Dagdas novada – Dagdas vidusskola; Krāslavas novada – Krāslavas Bērnu un Jauniešu centrs;  Krāslavas – Krāslavas pamatskolas; Preiļu novada – Pelēču pamatskola;  Preiļiem – Preiļu 1. pamatskola, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija,  un Vārkavas novada – Vārkavas vidusskola,  Latgales reģiona labo darbu gadatirgū, kura laikā prezentēja kompetentiem ekspertiem savu veikumu un atbildēja uz ekspertu jautājumiem.  Pasākuma  laikā bija iespēja parādīt savu devumu, prezentējot iepriekš paveiktos labos darbus, kā arī gūt ieskatu un novērtēt citu devumu labo darbu veikumā. Tāpat visiem labo darbu veicējiem bija iespēja piedalīties radošajās darbnīcās un meistarklasēs, kuru laikā varēja izgatavot “Purva bridēju” pie Vides izglītības programmas “4H” vadītājas Dzintras Gribustes, svečturīti – fimoplastikas mākslas darbnīcā pie Ineses Sondores, sveču liešanas darbnīcā pie floristikas interešu izglītības programmas vadītājas Nanditas Kirejevas, Lego robotikas darbnīcā pie Edmunda Kadakovska, “Stalto tautu dēlu un daiļo tautumeitu” darbnīcā pie šūšanas darbnīcas vadītājas Skaidrītes Romančukas, Dāvanu maisiņu darbnīcā pie interešu izglītības skolotājas Jevgeņijas Dudukalovas, Interaktīvās valodu spēles pie Erasmus+ programmas ietvaros  EBD veicējiem Antonio Silvestro no Itālijas, Lucie David no Francijas, Elenas Tikhomirovas no Krievijas, Nadzeyas Baltrushkas no Baltkrievijas; aktivitāti “Bumbas kā bungas” pie Rēzeknes pilsētas jauniešu domes pārstāves Renātes Kupcovas.   Labo darbu gadatirgus ietvaros arī iedvesmotājiem un ekspertiem bija iespēja tikties pie apaļā galda, lai apspriestu labo darbu īstenošanu izglītības iestādēs, vietējās kopienās, iespējas turpināt šo iniciatīvu, risinot galvenās problēmas un motivējot jauniešus dalībai dažādās aktivitātēs. Labo darbu gadatirgū bija pieci eksperti – Rēzeknes izglītības pārvaldes vadītājs – Arnolds Drelings, Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes “Sociālais dienests” vadītājs Gunārs Arbidāns, Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes vecākais projektu vadītājs Imants Mekša, Rēzeknes pilsētas domes pašvaldības aģentūras “Rēzeknes kultūras un Tūrisma centrs” direktores vietniece Kristīne Kokoreviča,  SIA „Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas sabiedrības” (ALAAS) izpilddirektors Jurijs Petkevičs.

 

Visi labo darbu veicēji saņēma pateicības no Valsts izglītības satura centra par dalību Labo darbu gadatirgū.

 

Pasākuma laikā eksperti piešķīra Labo darbu nominācijas. Kopumā bija sešas nominācijas – Sirsnīgākais labais darbs; Draudzīgākais labais darbs; Sociāli atbildīgākais labais darbs; Jautrākais labais darbs; Labākā prezentācija; Oriģinālākais un pārsteidzošākais labais darbs.  Nominācija – Sirsnīgākais labais darbs, tika piešķirta par labo darbu, kas izceļas ar īpašo sirsnību un sirdssiltumu, ir iedvesmojis apkārtējo sabiedrību un sasniedzis savu mērķauditoriju, kā arī darba veicēji ir saņēmuši emocionālo vēstījumu. Šo nomināciju saņēma Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzija par labo darbu – sagatavot un nogādāt dāvaniņas karadarbībā cietušajiem bērniem pasaules karstajos punktos. Nominācija – Draudzīgākais labais darbs – tika piešķirta par labo darbu, kas saliedē sabiedrību kopumā, rada pozitīvas emocijas un iesaista dažādu paaudžu cilvēkus. Šī nominācija tika pasniegta  Rēzeknes tehnikumam par labo darbu – asins ziedošanu.

 

Nominācija – Sociāli atbildīgākais labais darbs tika pasniegta par labo darbu, kas skar sociālās problēmas, ar mērķi veicināt sabiedrības labklājību, ietekmi uz vidi un ilgtspējīgu dzīvesveidu. Labā darba darbība motivēta sniegt sociālu labumu kādai sabiedrības daļai. Nepārprotami redzama misija vai mērķis, kas dod sociālu labumu, veicina sociālo atbildību. Nominācija tika piešķirta Vaboles vidusskolas Vaboles 45. gaidu vienībai par labdarības akciju “Rūķis”, pagasta vientuļo pensionāru apmeklēšanu.

 

Nominācija – Jautrākais labais darbs tika pasniegta labajam darbam, kura darba realizācijā ir jūtams saliedētas komandas gars. Radošs un atraktīvs labais darbs, kas izraisa smaidu un pozitīvas emocijas. Nominācija tika piešķirta Vārkavas vidusskolas folkloras kopai “Volyudzeite” par labdarības koncertu un labdarības akciju sociālās aprūpes centrā “Salenieki”.

 

Nominācija – “Labākā prezentācija” tika pasniegta labajam darbam, kuram bija inovatīvs un atraktīvs labā darba prezentācijas materiāls, kas auditorijai pamanāms, saistošs un saprotams, kā arī ir labā darba prezentācijas materiāls. Šo nomināciju ieguva Daugavpils Centra vidusskola ar labo darbu – “Tradicionālās keramikas jaunā dzīve skolēnu acīm” – kulonu veidošana no māla.

 

Nominācija – “Oriģinālākais un pārsteidzošākais labais darbs” tika piešķirta labajam darbam, kura darbā ir saskatāma oriģinalitāte, jaunrade, tas pārsteidz ar savu netradicionālā risinājuma izpildījumu un realizāciju, tā mērķauditorija nebija iepriekš informēta un, kas izraisīja pārsteiguma, prieka un gandarījuma emocijas. Šo nomināciju ieguva Kaunatas vidusskola ar labo darbu – Kaunatas Vissvētākās Jaunavas Marijas Romas katoļu baznīcas dārza uzkopšanu.

 

Labo darbu gadatirgus otrais cēliens – apbalvošana, koncerts – jauniešu muzikālā parāde “Manc Akorc 2018” un radošās darbnīcas norisinājās Rēzeknes pilsētas kultūras namā, kur piedalījās arī Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes “Sociālais dienests” Pensionāru sociālo pakalpojumu centra un Bērnu sociālo pakalpojumu centra iemītnieki. Labo darbu veicēji mājās bija sagatavojuši senioriem un bērniem paštaisītas atklātnītes, ievārījuma burciņas, trifeļu mājiņas, tamborētus auskariņus, kas ir apskatāmas ARPC “Zeimuļs” izstādē un, kas vēlāk iepriecinās viņu sirdis, kas bija vēl viens visas Latgales jauniešu labais darbiņš, kā arī noslēgumā vienojās kopīgā U. Marhileviča un G. Rača dziesmā “Vai Tu mani dzirdi?”  Dziedot dziesmu, no balkona tika palaisti neskaitāmi krāsaini baloni skatītājiem zālē, kas vēl vairāk iepriecināja, pārsteidza un radīja prieka un sajūsmas mirkļus visu sejās.

 

Jauniešu muzikālajā parādē “Manc akorc” šogad piedalījās vienpadsmit dalībnieki – ARPC “Zeimuļs” ģitāristu ansamblis “DECIMA”, kas izpildīja kompozīciju “Tēvzemei”, Verēmu pamatskolas vokāli instrumentālais ansamblis “Labrīt” ar kompozīciju “Tevis dēļ”, Rēzeknes 6. vidusskolas vokāli instrumentālais ansamblis “Friday’s evening” ar kompozīciju “Kamēr tev ir mīla”, Verēmu Tautas nama vokāli instrumentālais ansamblis  “FUME” ar kompozīciju “Latvijai”, Verēmu pamatskolas vokāli instrumentālais ansamblis “Dūmi” ar kompozīciju “Palaid vējā”, Dagdas vidusskolas popgrupa “Youth” ar kompozīciju “No ziemeļiem uz dienvidiem”, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas popgrupa “Fanka divīzija” ar kompozīciju “Dzelteni aizkari”, Nautrēnu vidusskolas audzēknis ar kompozīciju “Signāls”, Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas audzēkne Elizabete Gaile ar kompozīciju “Veltījums Latvijai”, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkne Diona Liepiņa ar kompozīciju “Dienu pēc dienas” un Rēzeknes 2. vidusskolas audzēkne Diāna Dvoračeka ar kompozīciju “Ljubov nastala”.  Šogad par godu Latvijas simtgadei, dalībnieku uzdevums bija pieteikt dziesmu vai skaņdarbu, ko sakomponējuši un sacerējuši Latvijas komponisti.

 

Jauniešu muzikālās parādes “Manc akorc” žūrijā bija Rēzeknes pilsētas domes pašvaldības aģentūras “Rēzeknes kultūras un Tūrisma centrs” direktores vietniece Kristīne Kokoreviča, “Manc Akorc” tehniskais direktors Aleksandrs Fedotovs, grupas “Covers crew” dalībnieks Māris Lovnieks.

 

Jauniešu muzikālajā parādē žūrija vērtēja izpildītāju sniegumu un piešķīra četras nominācijas. Nomināciju – “Vakara akustiskais akords” saņēma J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas popgrupa “Fanka divīzija” ar dziesmu “Dzeltenie aizkari”; nomināciju “Vakara nots” un ”Skatītāju simpātiju” saņēma J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkne Diona Liepiņa ar kompozīciju “Dienu pēc dienas” un nomināciju “Vakara akords” saņēma Dagdas vidusskolas  popgrupa “Youth” ar kompozīciju “No ziemeļiem uz dienvidiem”

 

“Labo darbu gadatirgus” izskanēja uz optimistiskas un sirsnīgas nots. Vakara noslēgumā kā pārsteiguma elements visiem klātesošajiem uzstājās “X Faktors” dalībnieki jauno puišu grupa “Baritoni”, kas priecēja ar savām skanīgajām balsīm. Pasākuma kulminācijas mirkli visi svētku dalībnieki piedzīvoja, noskatoties košu salūtu Rēzeknes Festivāla parkā.

 

Noslēgumā ik viens varēja izbaudīt ugunīgos  Salsa Rueda de Casino un Rueda de Bachata ritmus, ko vadīja Instruktors Latin Salsa Club īpašnieks un dibinātājs no Dānijas, kas salsas un bačatas pamatus apguvis Londonā un turpinājis attīstīt prasmes vairāk kā 20 gadu garumā starptautiskos salsas pasākumos Vācijā, Francijā kā arī ASV (Maiami, Las Vegasā un Ņujorkā).

 

Izsakām lielu pateicību Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktorei  – Agrai Bērziņai,  Valsts izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas nodaļas vadītājai – Astrai Aukšmukstai, Valsts izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas nodaļas vecākajai referentei – Monikai Daļeckai, ARPC “Zeimuļs” kolektīvam, Jaunatnes lietu speciālistei – Eleonorai Ivanovai, jaunatnes darbiniecei – Danai Pavļukevičai, ekspertiem, žūrijai, skolotājiem, audzēkņiem un visiem dalībniekiem, iedvesmotājiem un vecākiem, kuri mēroja tālo ceļu pie mums, lai dalītos savā priekā, idejās un labajos darbos, kuri atbalstīja un motivēja nepadoties pie pirmajām grūtībām un šķēršļiem; Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rēzeknes daļas darbiniekam – Maksimam Dimperam, Rēzeknes kārtības policijas nodaļas nepilngadīgo lietu inspektorēm  lieliskajiem un atraktīvajiem vakara vadītājiem Elizabetei Gailei un Oskaram Lustikam; nepagurstošajai  Rēzeknes pilsētas Jauniešu domei, visiem, kas atrada laiku būt klāt un atbalstīt.

 

Lai mums izdodas arī turpmāk būt tik sirsnīgiem, enerģijas, prieka un labestības pilniem ikdienā!

Bildes: https://failiem.lv/u/hqzmkuv9?share_email_id=b07fed

 

Informāciju sagatavoja:

ARPC “Zeimuļs” jaunatnes darbiniece Ilze Ontužāne

 

 

19.10.2018.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums