Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs

Kafija ar politiķiem

Ceturtdien, 5.oktobrī Rēzeknes pilsētas domē vēlu vakarā – pulksten 20:00 valdīja īpaša rosība un gaisotne, tur bija sanākuši Rēzeknes aktīvākie jaunieši, domes deputāti un ARPC jaunatnes lietu nodaļas speciāliste un darbinieki, lai piedalītos diskusijā “Kafija ar politiķiem”.

 

“Kafija ar politiķiem”  Rēzeknē ir kļuvusi par tradīciju, jau septīto gadu pēc kārtas jaunieši ar politiķiem diskutē, analizē, izvērtē un gūst jaunas zināšanas par jauniešiem aktuāliem jautājumiem. Tā ir metode, kuras galvenais mērķis ir veicināt jauniešu un lēmumu pieņēmēju (deputātu) savstarpējo dialogu, lai neformālā gaisotnē pārrunātu abām pusēm aktuālus jautājumus, veicinātu savstarpējo sadarbību un ideju apmaiņu. Šogad šis pasākums notika līdz šim neierastā formātā – diskusijām notiekot vēlu vakarā.

 

Uz “Kafiju ar politiķiem” Rēzeknes pilsētas domē  bija sapulcējušies 56 jaunieši, domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs, domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sociālajos jautājumos – Lidija Ostapceva, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un investīciju jautājumos – Aleksejs Stecs, Rēzeknes pilsētas domes deputāte – Olga Strode, Rēzeknes pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītāja-vecākā juriste – Margarita Voiciša un Rēzeknes pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs – Kārlis Pozņakovs kā arī ARPC “Zeimuļs” jaunatnes lietu nodaļas speciāliste – Eleonora Ivanova un ARPC “Zeimuļs” jaunatnes lietu nodaļas darbinieces – Dana Pavļukeviča un Ilze Ontužāne. Vakara pasākums tika ievadīts ar Rēzeknes pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kārļa Pozņakova organizēto ekskursiju pa tumšajiem domes gaiteņiem ar ieslēgtiem kabatas lukturīšiem. Iepazinušies ar Rēzeknes domes telpām jaunieši pulcējās sēžu zālē, kur notika darbs sešās darba grupās pie kafijas galdiņiem, nedaudz atgādinot sarunas kafejnīcā, kad sapulcējas draugi, paziņas un kopā apspriež sev interesējošus jautājumus.

 

Jaunieši bija sagatavojuši savus jautājumus politiķiem, kas aptvēra visdažādākās dzīves jomas, sākot ar skolas laiku līdz pat privātās dzīves sfērai. Tāda veida neformālās diskusijās jauniešiem ir iespēja uzzināt informāciju un uzdot jautājumus, kurus cita veida diskusiju formātā nebūtu iespējams. Diskusijas laikā jaunieši ne tikai uzdeva jautājumus, bet arī piedāvāja savas idejas un priekšlikumus pilsētas dzīves uzlabošanai – organizējot pasākumus, popularizējot Rēzeknes vārdu ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā.

 

Kā vienu no aktuālākajām tēmām jaunieši izvirzīja tēmu par autobusu kustību grafiku pilsētā, par tā pieejamību vēlās vakara un nakts stundās un pilsētas infrastruktūras labiekārtošanas posmiem.

 

Liels akcents diskusijās tika likts uz Brīvprātīgo darbu, pašiniciatīvu, iesaistīšanos savas pilsētas dzīvē, kas ļauj jauniešiem iegūt pieredzi, jaunas zināšanas, prasmes, iemācīties kaut ko jaunu. “Kafija ar politiķiem” nav tikai neformāls pasākums – tā ir iespēja jauniešiem iesaistīties, būt aktīviem, pasākums ir nopietns solis sadarbībai, attīstībai, tas veicina jauniešos piederību savai pilsētai – Rēzeknei, Latvijai.

 

Pasākuma noslēgumā pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs aicināja jauniešus aktīvāk iesaistīties šāda veida pasākumos, nebaidīties paust savu viedokli un piedalīties pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesos

 

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka jauniešu priekšlikumi tiek uzklausīti un arī realizēti, jo, lai kaut kas izkustētos ir jārunā par to, jo tikai apsēžoties pie kopēja galda var izprast otras puses vajadzības un vēlmes. Ja kaut viens priekšlikums, kas izskanēja “Kafijā ar politiķiem”, tiks īstenots – tas būs šis diskusijas rezultāts un arī garantija tam, ka jaunieši ticēs efektīvai līdzdalībai Rēzeknes pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesos.

 

09.10.2017.

Nav komentāru

Vārds, Uzvārds

Jautājums vai ierosinājums